Poetisk realisme - 22. august

 Tøm teksten 
1. Hvorfor kaller vi perioden 1850-1870 for poetisk realisme?
Det var en overgangsperiode fordi det fantes trekk fra både realisme og romantikken i litteratur og bildekunst.
2. Hva var Camilla Colletts familiebakgrunn?
Datter av Nicolay Wergeland og søster til Henrik Wergeland, som debatterte i samfunnet forfatter og avisredaktør (fra https://snl.no/Henrik_Wergeland).
3. Hva handler Amtmannens døtre (1855) om?
Kjærlighetens vilkår for noen søstre på midten av 1800-tallet, og om familien og samfunnets forventninger.
4. Hvorfor kan denne boka kalles en tendensroman?
Det var en kritisk og realistisk roman. Den skulle forandrer kvinners oppdragelse og oppgaver i samfunnet.
5. Hvorfor kan Ivar Aasen regnes som en poetisk realist?
Han diktet opp allmenne verdier og ikke subjektive følelser.

Ditt & datt
1. Lag et forfatterportrett av Camilla Collett. Legg vekt på å få fram vilkårene hennes som kvinnelig forfatter i et mannsdominert samfunn.
Camilla Collett ble født 23. januar i Kristiansand, men vokste opp på Eidsvoll med mor Allette Dorothea, far Nicolay Wergeland og 5 brødre, en av dem Henrik Wergeland. Camilla Collett giftet seg med Peter Jonas Collette og flyttet til Kristiania, hvor hun også døde 6. mars 1896. Collett var en av Norges mest betydningsfulle kvinnelige forfattere. Hun skrev i flere sjangere, som dagbok, roman, essays, fortellinger, selvbiografi og brev. Den mest kjente romanen er Amtmannens Døtre, som først ble utgitt anonymt. Hun kjempet for kvinnesaksbevegelsen i Norge for å skape respekt og likeverd. Dette viste hun i Amtmannens Døtre da hun la trykk på kvinneidealet og forskjellene på menn og kvinners kjærlighetsevner. Dette gjorde at andre fikk øynene opp for forskjellene.
Kilde: https://snl.no/Camilla_Collett

3. Den poetiske realismen var en overgangsperiode. Hvilke trekk hadde perioden til felles med romantikken, og hvilke trekk hadde perioden til felles med realismen?
Den poetiske realismen har romantiske trekk på grunn av Camilla Collett og hennes Amtmannens Døtre om hvordan kvinnen i romanen burde følge sitt eget hjertet, noe som ikke alltid var like realistisk. Realismen ble representert av Bjørnstjerne Bjørnson som skrev om livet i den norske landsbygda, hvor det ble en mer realistisk tolkning enn det andre forfattere hadde skrevet.
Kilde: http://ndla.no/nb/node/126130?fag=27

4. Finn en tekst i tekstsamlingen som du vil beskrive som poetisk realistisk. Hvilken tekst har du valgt? Hvilke trekk ved teksten er typiske for perioden? 
Madame Bovary av Gustave Flaubert. Mannen til Emma er veldig kjedelig, men fordi hun har lest mange romantiske bøker skaffer hun seg en elsker som hun gjemmer for mannen sin. Realistisk er at mannen hennes er ganske kjedelig og det virker som han prøver å gjøre livet bedre for henne, for eksempel å kjøpe henne en hest. Hun derimot drømmer seg bort og tror hun kan skape livet hun leser om, noe som er romantisk.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fall av Terjei Vesaas

Norsk språkhistorie

Kolonisering og imperialisme