Fall av Terjei Vesaas

https://snl.no/Tarjei_Vesaas

Oppgåver
1) "Fall" handlar om ein mann som reiser åleine med nattoget. Kva fortel tankane og handlingane hans om mannen?
Han snakker med noen andre, så han kan kanskje føle seg litt ensom? Han har "laget" en annen person i hodet sitt som han kan ha samtaler med. Ikke nødvendigvis fordi han har noen problemer, han er bare ensom. Eller kanskje han har problemer? At det ikke faktisk er et tog han er på, men at det er livet? Virker usikker, og nervøs som om tankene hans må berolige han: "Så så, det er nervene, detta. Du tenkte på å reise".
2) Novella har både autoral og personal forteljar. Finn døme på dette og drøft kva dette har å seie for opplevinga di av hovudpersonen.
At det han er ubestemmelig og trenger støtte fra noen andre enn bare seg selv.
3) Store delar av teksten har preg av å vere dialog. Kven samtalar med kven?
Med seg selv, noen som kan støtte han.
4) Tolk slutten av novella og prøv å formulere eit tema.
Jeg får ikke noe tema ut av slutten, men vil generelt tro basert på hele novella at den handler om ensomhet.
5) Les om modernisme " side 45 og eksistensialisme side 70. Kan ein seie at "Fall" er modernistisk og eksistensialistisk? Grunngje svaret
Eksistensialisme er troen på menneskets frihet og valg og om de egentlig har egne valg. Modernisme gikk ut på kritisme til det moderne samfunn, påvirket av elendighet. Det er i alle fall eksistensielt. Toget er livet, han er ensom og den eneste løsningen er å få kontakt med konduktøren, som han ikke vet hvordan vil gå, men det er den eneste løsningen. Det er spørsmålet om menneskets valgfrihet. Det kan også være modernisme om man kanskje ser på denne novellen som kritikk til hvordan samfunnet fungerer, har ingen konkrete eksempler eller hvorfor dette er, men det virker typisk.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Norsk språkhistorie

Kolonisering og imperialisme