"Å lese litterært"

Fra "Å lese litteratur"
Er alle tolkninger av en tekst like gyldige? Jo, det blir nesten det. Det spørs om personen har en begrunnelse og hva begrunnelsen er. Det spørs også hvor mye leseren vet om forfatterens liv og tanker, om de selv har vært i en lignende situasjon eller hørt om det, og hvordan tankene deres fungerer.

Hva ligger i en "rimelig tolkning" av en skjønnlitterær tekst? Har du eksempler? Å kunne noe om forfatterens liv eller tidligere publiserte verk kan hjelpe mye, hva som er typisk deres skrivemåte og temaene deres kan hjelpe med å komme med en god tolkning av teksten.


Forklar de ulike "lesemåtene"; forfatter-, tekst- , leser- og kontekstorientert lesemåte.
Forfatterorientert lesemåte: Å vite ting om forfatterens liv og hans/hennes typiske skrivemåte. Det var en ekstremt "trend" på 18-1900-tallet hvor man knyttet alle verkene til en forfatter til livet deres. 
Tekstorientert lesemåte: Man skal kunne forstå/tolke teksten uten å vite noe om bakgrunnen til forfatteren, om det er biografien eller verkene. Teksten de leser skal "stå på egne bein".
Leserorientert: En tekst skal aldri tolkes likt av to personer, men skal formes etter hva leserne selv har opplevd.
Kontekstorientert: Den kan lenes mer mot enten forfatterorientert lesemåte eller leserorientert, eller den kan tolkes utifra tida vi lever i.

Hvilke(n) lesemåte(r) mener du er typisk i norskfaget? Typisk for norskfaget på videregående er noen ganger først tekstorientert når vi bare får en tekst vi ikke har hørt om før. Utenom det er det som regel kontekstorientert, synes vi sjelden for beskjed om den ene eller den andre.

Hva ligger i den hermeneutiske sirkel? At teksten kan ha deler av den som har en betydning, men helhetlig har den også en.

Spørsmål 1 i margen: Bakgrunnen for elevene er innsatsen de tør/orker å legge inn i timen.
Spørsmål 2 i margen: Jeg har ikke hørt snakk om dem, men jeg har fått beskjed om å lese på noen av måtene.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fall av Terjei Vesaas

Norsk språkhistorie

Kolonisering og imperialisme