Donald Duck og Co

Donald Duck & co
- Hall of Fame, Carl Barks - Andeby tar ferie
- De komplette årgangene 1958 del 2

Hvilken sjanger tilhører tegnserien din?
Humor.

Spørsmål fra Panorama:
- Hva slags personer er med? Donald Duck er som regel uheldig, men alt ordner seg til slutt. Ole, Dole og Doffen ble sendt til Donald fordi de var rampete, og har lært mye smart fra speidergruppa Hakkespettene. Fetter Anton er i forhold til Donalt alltid heldig. Bestemor virker alltid fornuftig. Noen ganger er Petter Smart, den Store Stygge eller den Lille Snille Ulven, Mikke Mus og Langbein med også, ettersom hvilken årgang man leser.
- Oppfatter du serien som humoristisk eller alvorlig? humoristisk
- Er det ruteforma eller variert format? Ruteform.
- Er tegningene realistiske eller ikke? Urealistisk i og med at det er dyr som snakker.
- Får vi innblikk i tankene til en eller flere personer? Hvem i så fall? Kan få innblikk i tankene til de som er relevante i tegneseriestripa. Det kan for eksempel være Donald eller det kan være den Lille Snille Ulven.
- Hvordan er prespektive i bildene? Overvinkla (fugleperspektiv), undervinkla (froskepersspektiv) eller normalperspektiv? Normalperspektiv for det meste.
- Hvordan er avstanden til motivene i bildet og hvordan er bildeutsnitta i gjort? Avstanden mellom tegningene er det samme og veldig korte. Det er nok heller i Donald Duck-pocketer de har større avsnitt og andre utsnitt i tegningene. Den største forskjellen på tegningene i bok er at noen er litt mer avlange enn andre.
- Er det samme fortellersynsvinkel i tekst og bilde? Ja. Det er igjen heller i Donald Duck-Pocketene hvor det er en fortellerstemme som gjør det litt annerledes.
- Hva kan man ellers si om tegnestilen? Startet å se i en komplett Donald Duck tegneseriebok fra 1958 og der har de ikke vært så nøye med fargelegging i forhold til den reviderte og fargene er noen ganger mer klare i den reviderte. Ellers er de ganske like, karakterene har mye uttrykk i ansiktet og det er mange lydeffekter som tegnes på.
- Finnes det samfunnskritisk eller satire i tegneserien? Hva blir i så fall kristisert eller problematisert? Ikke noe spesielt samfunnskritisk som jeg har sett. Det er heller normale dagligdagse hendelser som blir ekstremt. Som at Donald Duck låste seg ute av huset og endte opp med å legge seg inn postkassa si eller at det kom dørselgere og Donald Duck endte opp med å sette opp et system så han skulle se hvem som kom fra senga si.

b) Plukk ut gode eksempler på ulike virkemidler fra tegneseriene i gruppa (ulike perspektiv, synsvinkelbruk, snakke- og tenkeboble, hvordan uttrykkes lyd/bevegelse/sinnsstemning, tegnestil, ruteformat...), lag en presentasjon m/kommentarer. Velg et hensiktsmessig medium. 
Det er brukt mye lydeffekter som "hvi-in", "skri-ik", "uusj", "skurr" og "krasj!". Det er tegnet så det ser ut som bilene, som det er i dette tilfelle, beveger seg fort med hvite skyer bak og fartsstriper etter bilen. Det er mange snakke- og tankebobler i tillegg til et lite rektangel i venstre hjørnet hvor det noen ganger står "senere", "samme dag" eller lignende. Det skal være veldig lett å følge med på tegneserien og den skal ikke være for avansert.
d) Til gruppene med humortegneserier: Hvordan formidles det komiske? Hvorfor er tegneseriene morsomme?
Det komiske formidles jo gjennom tegningene og måten de snakker og oppfører seg på. Det som gjør Donald Duck morsomt er at det er dyr som er laget som personer med spesifikke personlighetstrekk som gjør dagligdagse ting som utvikler seg til å bli helt snodige situasjoner, men det går alltid bra til slutt før man er tilbake til det samme utgangspunktet som det var da forrige den tegneseriestripen starta.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fall av Terjei Vesaas

Norsk språkhistorie

Kolonisering og imperialisme