Kolonisering og imperialisme

Les kapittel 4, 77-92. Gjør Husker du? underveis. På bloggKapitlet avsluttes med en plenumssamtale om imperialismens årsaker/virkninger

Husker du? side 81
1) Hva var de viktigste økonomiske drivkreftene bak nyimperialisme?
Jakten på penger, profitt og eksotiske varer.
2) Hvordan bidro kolonisering til den internasjonale arbeidsdelingen om vi fremdeles ser i verden i dag?
At det ble dannet industriland og utviklingsland - i-landene solgte de overflødige varene fra industrien til u-landene som tilbake solgte råvarer.
3) Hvilken betydning hadde nasjonalismen for kappløpet om kolonier?
Å ha et imperium "kastet glans over egen nasjon". Avisene støttet på "nasjonale strenger" og befolkningen støttet også. (litt vanskelig å besvare)
4) På hvilken måte bidro nyimperialisme til økt militarisering? 
man måtte forsvare sine egne økonomiske interesser og måtte forsvare sine stater fra andre nasjoner, som førte til "økt militarisering".
5) Hvilke ideologiske begrunnelser ble gitt for Vestens kolonisering av verden?
Kristendommen hadde vært en grunn tidligere, og på 1800-tallet ble det et nytt løft i misjonærarbeidet. "The White Man's Burden" var en annen, hvor vesten mente de var overlegene på grunn av menneskesynet sitt og skulle bekjempe undertrykkede tradisjoner og religiøs overtro i de mindre "heldige" deler av verden.

Husker du? side 86
1) Hva skjedde på Berlinkonferansen i 1884-85?
Europeiske storledere samlet seg og delte ut nye kontinenter i Afrika, uten å tenke på stammene som allerede bodde der. I de nye koloniene måtte folk være til stedet og aktivt være der, det hjalp ikke bare å plassere et flagg i det området de hadde fått utdelt.
2) Hvordan fikk britene kontroll over Suezkanalen og Egypt?
Frankrike hadde sammen med kongen av Egypt bygd en kanal. Problemet var at kongen av Egypt hadde lånt pengene fra britiske banker og han klarte til slutt ikke å betale tilbake, og britene benyttet sjansen overta de egyptiske aksjene i kanalen. Da egypterne prøvde å få ut Frankrike og Storbritannia, dro franskmennene. Britene slo tilbake, de tok over byer og den egyptiske kongen mistet all makt,
3) Hvilken rolle spilte Cecil Rhodes i Storbritannas kolonisering av Afrika?
Han fikk høre om diamanter og gull i Afrika og invaderte Zimbabwe og Zambia. Boerne, de nederlandske bosetterne, hadde grunnlagt republikkene Transvaal og Oranjefristaten som Rhodes stengte av for å skape et rike fra nord til sør. Boerkrigen brøt ut da Rhodes sendte bevæpnede frivillige til Transvaal og det ble en militær konfrontasjon. Britene vant selv om Boerne også ble støttet av tyskerne.
4) Hvilke ambisjoner hadde Frankrike i Afrika?
De ønsket å skape et fransk imperium fra Atlanterhavet i vets til India-havet i øst. 
5) Hvordan kastet Tyskland seg inn i kappløpet om Afrika?
De koloniserte Tanzania, Namibia og Kamerun, som ikke hjalp økonomien deres, men selvfølelsen, og det er jo det viktigste.
6) Gjør rede for Italias imperialistske politikk.
De trodde på at stor militærmakt ville gjøre det lett å kolonisere land.
7) Hva kjennetegnet kong Leopold 2.s kolonisering av Kongo?
Et hardt regime. De som ikke ville jobbe på plantasjene som de startet, ble kuttet av hender eller pisket. 10 millioner mennesker som bodde i Kongo av brutaliteten til Leopold 2. i løpet av 24 år.

Husker du? side 92
1) Hvorfor ville britene kontrollere India?
Fordi det lå strategisk til mellom Europa og Asia.
2) Hva var årsakene til sepoyopprøret i 1857?
Det var skapt misnøye innenfor den innfødte befolkningen allerede, så kom ryktet at den nye typen rifle som britene brukte var smurt inn med fett fra gris og ku. Dette opprørte dem fordi det er hellige dyr innenfor hinduismen og islam. 
3) Hvordan styrte Storbritannia sin indiske koloni?
ved å innsette en egen visekonge, lovgivende organer og dronning Victoria ble utnevnt dronning i India også.
4) Hvordan satte britenes kolonisering varige spor i India?
Britene gjorde ikke en stor innsats for å begrense motsetningene mellom hinduer og muslimer. Undervisningen foregikk på engelsk, forksning og vitenskap fikk hovedfokuset isteden for tradisjonell hinduistisk og muslimsk lærdomstradisjon.
5) Hva var bakgrunnen for britenes interesse for Kina?
Britene hadde fått sansen for kinesisk te, porselen og silke. 
6) Hva var årsakene til opiumskrigen 1839-42?
Handelen med Kina var veldig skjeiv og derfor startet britene med opiumssalg fra India for å gjøre den mer "rett". Det var avhengighetsskapende og mange kjøpte, noe som førte til problemer i Kina. Kineserne prøvde å få dronning Victoria til å slutte å selge det, noe som ikke førte noe videre. Da ødela kinserne opiumslagrene og forbød import av av stoffet, noe som førte til at britene startet blokader av havnebyer. Denne krigen varte i 3 år.
7) Hva var Taipingopprøret 1857-64?
På grunn av påvirkning fra andre land ble det motsetninger mellom de kinesiske myndighetene og befolkningen. Bøndene som ble kristne ønsket at myndighetene skulle endre skattesystemet og måten jorden var fordelt. Det var også voldelige aksjoner mot det kinesiske keiserdømmet. 20 millioner mennesker døde. 
8) Hvordan reagerte imperialistmaktene på bokseropprøret i 1900, og hvilke konsekvenser fikk det for Kina?
Fattige bønder drepte utlendinger og kinesere som hadde konvertert. Reaksjonen var at USA, Europa og Japan sendte 16000 soldarer som plyndret Beijing. For hva opprøret hadde kostet de utenlandske statene fikk de enda mer økonomisk kompensasjon og innflytelse, så Kina bestemte minimalt over sin egen stat. 
9) Hva var bakgrunnen for Japan snuoperasjon fra isolasjon til imperialisme på 1800-tallet?
USA insisterte på å få gjøre handle med Japan, hvor Storbritannia og Russland også ønsket det. De måtte da foreta et annet system så de skulle få beholde sin egen selvstendighet. 
10) Hvordan adopterte Japan vestlige impulser, og hvilke egne tradisjoner holdt de fast på?
De så til vesten for å lære av militær, handelsmenn og industri, og de satset mye på vitenskap, utdanning og teknologi for å bli bedre enn de vestlige landene. Det var derimot liten åpenhet for kristendommen, demokratisering og kvinners rettigheter. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fall av Terjei Vesaas

Norsk språkhistorie