Hvilke temaer blir det skrevet om i dag?

Inger Elisabeth Hansen (f. 1950)

uklare grenser mellom virkelighet og fiksjon. Som reality-serier, vi skal få se ekte følelser og situasjoner, men egentlig er det satt opp. Alle kan fortelle om sitt liv via sosiale medier, men det er også iscenesatt som fører til en
manipulering og lek med intertekstuelle referanser (en tekst viser til andre tekster), mennesker er omgitt av spor fra kulturhistorien.

Tekster etter 1990 er varierte og alt er tillatt.
2000-tallet, verden ble mindre og medier førte den sammen. Terrorisme

Åsne Seierstad (f. 1970) Bokhandleren i Kabul (2002). Kalte boka for en reportasjebok men satte en fiktiv stil til den, som førte til at hun måtte betale erstatning.

Marit Eikemo (f. 1971) Minn meg om deg (2008)

Mange sakprosa bøker i dag blander dokumentar og personlig stil.

Trude Lorentzen (f. 1974) Mysteriet mamma (2013) Det brukes dagboknotater, personlig vinkling, steder, personer og legerapporter som er ekte, for å finne ut hvorfor moren hennes tok selvmord.

Blanding av dikt og og virkelighet:
Dag Solstad (f. 1941) 16.07.41 fra 2001, datoen forfatteren ble født.
Vigdis Hjorth (f. 1959) Mor Betaler, moren i boka heter Vigdis.
Nikolai Frobenius (f. 1965) er en løgnaktig selvbiografi som er "60% sann"
Karl Ove Knausgård  (f. 1968) i Min Kamp var utgangspunkt i noe sant sa han selv.
Er det greit å bruke andre mennesker er et etisk spørsmål i denne "sjangeren"?
Yayha Hassan (f. 1995), diktsamling der han ville si ting som det var.
Gaute Heivoll (f. 1978), med Før jeg brenner ned, ser tilbake på sin egen barndom da en pyroman brant ned bygda, men intervjuer også naboer for å høre hva som skjedde.
Erlend Loe (f. 1969) rapporter, brev, fagartikler, kart, bilder

Fantasy, henter inspirasjon fra eventyr, myter og legender:
J.K. Rowling (f. 1965)
J.R.R. Tolkien (f. 1892-1973)
Stephanie Meyer
Suzanne Collins

Hyperrealisme:
Trude Marstein
Carl Frode Tiller
Deler av Johan Farstad

Store fortellinger:
Roy Jacobsen Seiersherrene
Gunnar Staalesen 1990-tallets historie i romaner
Lars Saabye Christensen Halvbroren
Jostein Gaarder Sofies Verden
Anne B. Ragder Berlinerpoplene

Kroppen i litteraturen:
Lars Ramslie Fatso


Jeg skulle egentlig få tilsendt en liste av bøker som var mest utlånt av biblioteket i Holmestrand, men jeg fikk det aldri tilsendt. Isteden så jeg på Ark og Norli og dette var bøkene de reklamerte mest for:

Skilpadder hele veien ned og Faen ta skjebnen av John Green. Mirakel av R.J. Palacio. Disse er for ungdom og om det å være annerledes. Virker som de er basert på virkeligheten og ikke har noen "Overnaturlige" elementer.
Syndeflod Kristina Ohlsson, Peter May som skrev en krimtrilogi og Macbeth av Jo Nesbø. Syndeflod var under "sjangeren" Politi og detektiv, så er det krim og Macbeth som er en thriller. Det kan være dette er reklamert mye for fordi det nærmere seg påske og det er en typisk påske-sjanger, men i alle fall virker det som folk ønsker seg spenning når de leser.
After You av Jojo Moyes og Bånd av Domenico Starnone virker som er på den mer romantiske siden og henger nesten mer sammen med ungdomsbøkene, hvor det ofter handler om familie, venner og kjærlighet.
Det siste jeg la merke til var "selvhjelpsbøkene". Omgitt av Idioter, En kort historie om alle som har levd og Hjernetrening. Bøker som gjør at man føler seg smartere og bedre om seg selv, og som da har som mål og gjøre en selv til en bedre person på en eller annen måte. Det har kommet mange slike bøker.

Det virker som fantasy ikke blir like mye reklamert for nå for tiden, men det er mange bøker i alle slags sjangre, også mange biografier som det sto om i boka også, men det var bare ikke det de reklamerte for nå.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fall av Terjei Vesaas

Norsk språkhistorie

Kolonisering og imperialisme