Peer Gynt og NRK-dokumentar

- Hva handler Peer Gynt om (ytre handling, skriv kort!)
En ung mann som lyver og ønsker å bli rik og mektig. Han gjør valg som viser at han snor seg unna det som virker vanskelig og bryr seg ikke hvordan det går utover de andre rundt han. Dermed blir han fri fra forpliktelser og drar litt rundt i Europa hvor han får lurt seg til noen goder før han kommer hjem igjen til Solveig, som har ventet tålmodig på han.
- Hva mener du Ibsens stykke Peer Gynt har å fortelle 2018-mennesket? Hva sier forståsegpåerne i dokumentaren? Hva sier du? Bruk informasjon, sitater og annet (bilder?) fra dokumentaren. (Skriv mellomlangt!)
Ibsens idé om stykket later til å være at det skulle være en satire, eller en kritikk mot det norske samfunn fordi de valgte å unngå å ta side i krigen som skulle til å ta form på den tiden. I stykket virker det som Ibsen har tatt denne feigheten han mente nordmennene hadde da til et ekstremt nivå, hvor Peer Gynt unngår å gjøre alt som virker slitsomt og har store konsekvenser for han selv. Hvordan det går med de andre rundt ham bryr han seg ikke så mye om, før han endelig ser hvordan noen av konsekvensene har vært da han kommer tilbake til Solveig (nordmenn kunne mest sannsynlig få meg seg konsekvensene av den krigen ikke deltok i). Dette kan fint bli en måte å snakke om 2018-mennesket. Alltid har det vært mennesker som ønsker makt og rikdom, forskjellen nå om dagen er at mennesker blir fortalt at de kan gjøre og få til alt. Det jeg tenker da er at dette fører til at de fleste ønsker å bli sjefer, kjendiser og rike på det punktet der de ikke trenger å gjøre ting. Mange ønsker da ikke å få litt fysisk hardtarbeidene jobber, som søppelmann, snekker, bonde osv, som er viktige i samfunnet. Dette har ikke så mye med nettopp det å finne seg selv og å nødvendigvis unngå noe fordi det er ubehagelig, men det som var "drivkraften" til Gynt. Forståsegpåerne mener at dette stykket handler om å finne seg selv, og snakker mye om hvilke måter Gynt blir påvirka personlighetsmessig av stykket.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fall av Terjei Vesaas

Norsk språkhistorie

Kolonisering og imperialisme